eerste week Bogota - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Nico Velde - WaarBenJij.nu eerste week Bogota - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Nico Velde - WaarBenJij.nu

eerste week Bogota

Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

19 December 2021 | Colombia, Bogota

Victoria viert momenteel Las Novenas (negen dagen voor kerst) met haar familie, eentje die ik wel kan missen waardoor ik tijd heb om mijn verslag te schrijven van de afgelopen 6 dagen.

Ik zal bij het begin beginnen. De vlucht ging van Amsterdam - Frankfurt, Frankfurt - Bogota en duurde ongeveer 14 uur bij elkaar. Het ging erg gemakkeljk zonder troubles, we vermaakte ons met films kijken, lezen en af toe een dutje.

We werden opgehaald door Carlos (oom), Nathalie (nichtje), Bertha (tante) en diane (vriendin) en werden gebracht naar het huis van Bertha. Zij wonen samen met oma in een beveiligde woongemeenschap waar zo'n 5000 mensen wonen met een groot park en kleine winkeltjes, daar verblijven wij ook de komende 5 dagen, daarna naar een airBnB zodat we onze eigen 'personal space' hebben. Eenmaal aangekomen ook kennis gemaakt met oma en hond Mora. Eigenlijk had Victoria alleen oog voor haar hond want die had ze het allermeest gemist, met haar familie heeft ze namelijks dagelijks telefooncontact, dus we gingen Mora als eerste uitlaten in het park. Het park is groot, goed onderhouden met bijzonder mooie bomen en planten. Ik heb er al zelfs kolobris gezien.

Hoe graag ik ook zou willen konden we niet meteen gaan slapen, want de familie van Victoria wilde van alles vertellen (veel roddels waar Goede Tijden Slechte Tijdens niks bij is), daarnaast was Nathalie jarig dus er was taart, drankjes en cadeautjes. Daarna wat tijd om te slapen want het was al 3 uur snachts (NL tijd) en ik was na een minuut weg, in een diepe coma.

Volgende ochtend hebben we Mora weer uitgelaten en genoten van de zon op een bankje, heerlijk wat heb ik dat gemist! Met Mora gespeeld, achter haar aan rennend maar na 15 seconden was ik buitenadem, Bogota bevindt zich op 2600 meter hoogte en dat merk je wel. Vervolgens ontbeten met zn allen in de Pannetaria met Guanábana sap, koffie en gebakken ei met platanos ) gebakken banaan, muy delicioso!

Oma heeft altijd als zelfstandige gewerkt, dus nooit pensioen opgebouwd. Wat ze wel heeft is een huis met 15 kamers die ze verhuurd aan studenten. Die liet ze na het onbijt vol trots zien. Ze is daar altijd druk mee in de weer, kost veel energie maar dat houd haar ook op de been en fit.

In de middag hebben we alle cadeautjes die we uit Nederland hebben meegenomen uitgedeeld. De Enkhuizerse Jodenkoeken vielen erg goed in de smaak, de chocoladepepernoten niet zo erg (die eten wij dan maar op). Ik had ook wat oogst uit de tuin meegenomen, waaronder 2 kleine wortels, Mora had ze gestolen en lekker opgepeuzeld.

In de avond hebben we Parqués gespeeld met z'n allen. Het speelveld lijkt erg op Mens-Erger-Je-Niet en de spelregels ook maar veel geniepiger. Iedereen was echt super fanatiek waaronder de oma die naast mij zat. De eerste speelronde hielpen ze me nog erg, ik zei laat mij het maar zelf doen en fouten maken, op en gegeven moment zat oma 'SIETE SIETE' te roepen en wilde me bijna knijpen zo fanatiek was ze om te seinen wat ik moest doen. Eerste ronde werd gewonnen door Victoria en Nathalie. Bij de tweede ronde begreep ik het spelletje wel, en zei tegen ze ' zie je deze lach, weetje waarom ik lach, omdat ik ga winnen ik voel het'. Jaja, het hele spel stond oma dik voor, uiteindelijk moest ze alleen maar 1 gooien en dan had ze gewonnen. ' wat zei je Nico, dat je gaat winnen? HAHA'. Wacht maar!
Oma heeft zeker 20 ronden geen 1 gegooit, waardoor de rest alles kon inhalen en uiteindelijk ook alleen maar 1 hoeft te gooien voor de winst. In 1 worp gooi ik 1 en ik was de winnaar! Oma kon daar niet om lachen :D
S'nachts werd ik even wakker werd, zei ik tegen Victoria, Victoria do you know?, do I know what?, I beat your grandmother with Parques, HAHA

De volgende dag gingen Victoria en ik naar de markt met de Pichirilo, een Volkswagen Kever uit 1967, geheel in originele staat, van haar familie. Echt een geweldige auto. De markt is een van de 2 grote distributiecentra die eigenlijk alle kleine winkeltjes bevoorrraad van verste groente fruit en bloemen, erg leuk om te zien. We kochten bloemen voor oma en tante, verse sap voor ons en fruit om thuis sap te maken. Victoria schrikt elke keer van de prijzen, alles is 2 a 3 keer duurder dan 2 jaar geleden (laatste keer dat ze hier was), terwijl de salarissen nagenoeg hetzelfde zijn. Het is daardoor steeds lastiger om voor de gewone mens rond te komen in deze stad.

Na ons bezoek aan de markt gingen we naar het huis van een vriend, ik kon zijn skateboard lenen. Een ritje van max 3 km duurde minstens 30 minuten. Zo onzettende chaotische file! In het begin vond ik het nog wel grappig maar toen Victoria vertelde dat de auto niet verzekerd was hield ik mijn hart vast. Ze raakte maar 1 bus en 1 moterrijder (die gewoon doorreden). Later vertelde ze dat een autoverzekering in Bogota helemaal niet gebruikt word, alles wordt meteen terplekken cash afgehandeld. Toen we eenmaal het skateboard hadden opgehaald en in een rustige straat waren probeerde ik ook een stukje te rijden. ONMOGELIJK! Starten was al een uitdaging, maar wegrijden zonder af te laten slaan, niet te doen.

Omdat ik te gierig ben om in Nederland 30 euro te betalen bij mijn locale kapper was mijn kapsel toe aan een knipbeurt. Een goede buurtvriend van Victoria heeft zijn eigen kapsalon waar we in de middag langs gingen. Daar werd het weer in model geknipt terwijl hij met Victoria aan het bijkletsen was. Hij vertelde dat het echt de spuigaten uit loopt in Bogota, erg onveilig. Hij vertelde dat hij op klaarlichte dag, in een veilige buurt, werd overvallen van zijn fiets. Hij verzette zich niet maar kreeg toch een messteek in zijn been, oef.

Victoria is ook erg voorzichtig, nooit je mobiele telefoon gebruiken op straat, taxideur altijd op slot, goed op je spullen letten en zo min mogelijk s'avonds buiten de woongemeenschap. Erg triest maar wel de realiteit.

Vandaag ging de wekker om zeven uur, wat vrij vroeg was want gisteravond waren we naar een bbq geweest, een soort reunie van haar studievrienden waar bier en tequilla rijkelijk vloeide. We hadden vandaag namelijk afgesproken met Diane, goede vriendin van Victoria die aan rolschaatsen doet en gingen skaten!

Ik op mijn geleende skateboard en Victoria bewaakte de spullen tegen diefstal. Het was ongeveer 15 minuten met de taxi. Skatepark was klein maar fijn met een leuke pool en ramps. Ik had al snel gesprek met een jongen die zijn eigen skateshop heeft en hebben met nog een skateboarder Game of Skate gespeeld (dik verloren!). Daarna naar nog een andere pool, toen begon het te regenen en was ik ook wel erg moe want de zon was erg sterk zelfs voor Diane en Victoria.

Nou ik ga er een eind aan breien want om 7 uur wordt ik verwacht in het parkje.

• 20 December 2021 - 09:49

Winnie Bos:

Súper leuk Nico dat je daar bent om de familie te ontmoeten van Victoria. En een mooi land natuurlijk (natuur en klimaat) Beetje jammer van de onveilige situatie daar. Parqués lijkt mij geweldig. Maar als wij hier mens-erger-je-niet spelen, doen wij ook álles om iedereen van het bord te mikken, naar 'huis' gaan is bijzaak ! HAHAHA.
    Zelf kleindochter Sophie weet al hoe oma Winnie dit spel speelt en wordt er ook al geniepig in ;)
    Bedankt dat je me hebt toegevoegd. Vind dit erg leuk!
    Tot het volgende verslag en hou je ogen in je achterhoofd....

• 20 December 2021 - 12:42

Marieke:

Waa Niek echt super leuk om te lezen! Zo te lezen doen jullie aan #livingthegoodlife ;-) Klinkt lekker avontuurlijk en vrij. Have fun!